Diş Çürüğü Nedir?
Sayfa İçeriği
Diş Çürüğü Nedir?
Tedaviler, İşaretler ve Belirtiler
Diş çürüğü veya oyukları olarak da adlandırılan diş çürüğü, günümüzde en yaygın ve yaygın kalıcı hastalıklardan biridir ve aynı zamanda en önlenebilir olanlardan biridir. Bazı yiyecekleri yediğinizde, dişlerinizdeki bakteriler onları parçalara ayırır ve dişinizin sert dokularına ciddi şekilde zarar verebilecek asitler üretir. Sonuç, diş çürüğü oluşumu (oyuklar).
Diş Çürüğünün Sebepleri Nelerdir?
Tipik olarak, diş çürükleri dişlerin iki spesifik alanında tespit edilebilir: yiyecek parçacıklarının art arda dişlerle doğrudan temas ettiği dişler ve dişler arası diş çürükleri arasında doğrudan temasta bulunan oklüzal çürükler diş. Bakterilerin iltihaplandığı ve ağız hijyeni için risk oluşturduğu bu iki konumda bulunuyor. Dişler ve çevresindeki alanlar uygun bir şekilde bakımı yapılmazsa, bakteri kalan şekerleri ağzınızdaki yiyeceklerden sindirmeye ve atık ürün olarak asitlere dönüştürmeye başlayacaktır. Bu asitler, dişlerdeki diş minesini demineralize edecek ve diş çürüğünün ilk aşaması olan küçük delikler oluşturacak kadar güçlüdür. Emaye kırılmaya başladığında, diş, dişlerin kalsiyum ve fosfat yapılarını doğal olarak tükürük özellikleri ile güçlendirme kabiliyetini kaybeder ve zamanla asit dişe nüfuz eder ve içten dışa doğru yok eder.
Çürük Tedavileri:
Profesyonel olarak, diş çürüğü ile baş etmenin dört ana yolu vardır. Bir diş hekimi tarafından yapılan bu tedaviler, diş çürüğünden kaynaklanan hasarın tedavisine yardımcı olabilir.
Doldurma:
Doldurma, hastalık için en yaygın tedavi şeklidir. Dişlerin etkilenen bölgelerine bir diş profesyonel tatbikatı, hazırlanan boşluğun içindeki çürümüş materyali çıkartılır ve bu boşluğu uygun bir diş dolgu maddesiyle doldurur. Çürüklerin meydana geldiği alana bağlı olarak kullanılabilecek farklı dolgu malzemeleri vardır. Gelişmiş dünyadaki en yaygın dolgu maddesi olan kompozit reçine, diş hekimlerinin gülümsediğinde görünen dişlerdeki diş çürümelerini onarmak için kullanabilecekleri büyük bir renk paletine sahiptir. Geri dişlerde, bazı diş hekimleri daha güçlü olan diğer diş dolgu malzemelerini kullanmayı tercih eder.
Kronlar:
Kronlar diş çürüğü tedavisinde diş uzmanları için başka bir seçenektir ve yalnızca dişlerin büyük bir kısmı hastalık tarafından tahrip edildiğinde kullanılır. Diş çürüğü büyük dolgulara ihtiyaç duyduğunda, diş çatlamaya ve nihayetinde kırılmaya daha yatkın hale gelir. Diş hekimi kalan dişi kurtarmaya, onarmaya ve son olarak dişi alaşım veya porselen kron kaplamasıyla yerleştirmeye çalışacaktır.
Kök Kanalı:
Dişhekiminin yapabileceği diğer bir işlem de kök kanalı tedavisidir. Diş çürümesi emaye içerisinden ilerledikçe ve dişin ortasına oturduğundan, kök ilerleyen sinirlere zarar verebilir. Bir diş hekimi hasarlı veya ölü siniri çevresindeki kan damarı dokusuyla (posa) gider ve alanı doldurur. İşlem genellikle dişhekiminin etkilenen alanın üzerine bir taç yerleştirmesiyle sona erer.
Ekstraksiyon:
Bazı durumlarda diş, onarımın ötesinde hasar görebilir ve çene kemiğine enfeksiyon bulaşması riski varsa çıkartılmalıdır. Bazı dişlerin çıkarılması ağızda kalanların hizalanmasını etkileyebilir, bu nedenle bu dişsiz bölgelere kısmi bir takma diş, köprü veya implant yerleştirilmesi önerilir.
Diş Çürüklerini Nasıl Önlersiniz?
Gözetimsiz, diş çürüğü veya oyuklar büyük bir ağız hijyeni rejimi ile büyük ölçüde önlenebilir! Buna, yolun aşağısında daha ciddi sorunlara yol açmadan önce önceden var olan koşulları belirlemek için düzenli diş muayeneleri de dahildir. Bir dişhekimi uzmanı ne kadar erken olursa, plak birikimi gibi zayıf ağız hijyeni belirtilerini farkedebilir, diş çürüğü ve diş eti sorunlarının ilk başta meydana gelmesini önleme şansınız artar. Bir diş hekiminin önerebileceği birkaç öneri: Bir florür durulama, yapıştırma veya jel kullanarak dişlerinizi günde iki kez en az iki dakika fırçalamak. Dişlerinize zarar verebilecek asit üretimini azaltmak için florür içeren Crest Pro-Health ürünlerini öneriyoruz. Özellikle şekerli yiyecekler veya içecekler çok sık yiyorsanız veya içiyorsanız, fırçalamadan sonra düzenli olarak diş ipi kullanın. Şekeri yüksek olan bazı yiyecekler, diş sert dokularına tutarlı bir asit asidi kaynağı sağlayabilir. Crest Pro-Health ürünleri ile günde bir veya iki kez diş ipi kullanmak, eksik olan dişlerin ulaşamayacağı alanlardan yiyecek parçacıklarını çıkarmanıza yardımcı olabilir.