Sayfa İçeriği
Diş eti sağlığı ağız sağlığımızın ve genel sağlığımızın belirleyicilerinden birisidir. Diş eti enfeksiyonu diş eti kanaması ile kendini belli eder. Diş çevresindeki dokuların sağlıklı olması dişlerin ağızda daha uzun süre kullanılabilmesini sağlar. Diş eti sağlığı bozulduğunda ağız kokusu, diş sallanması, diş eti çekilmesi gibi problemler görülür. Bu yazımızda diş eti kanaması tedavisi için diş hekimlerinin uyguladığı tedaviler ile ilgili bilgiler vererek diş eti kanaması nasıl geçer sorusuna yanıt vereceğiz.
Diş eti kanamasının tedavisi için öncelikle diş etlerimizin neden kanadığını bilmemiz gerekir. Diş etine kürdan gibi cisimlerin batması ile oluşan diş eti kanaması normaldir. Ancak diş fırçalama ile diş eti kanaması oluyor ise bu diş eti iltihabının belirtisidir. Diş üzerinde biriken bakteri plağı veya diş taşları nedeni ile diş eti iltihaplanır. Diş eti kanamasına neden olan diğer bir etken de diş çürüğüdür. Dişler arasında başlayan diş çürüğü araya yemek artıklarının girmesi ile diş eti kanamasına neden olacaktır. Çürük büyüdükçe hem diş ağrısı hem de ağız kokusunun arttığı görülür. Bu durum ilerlemeden diş çürüğü diş dolgusu ile tedavi edilmelidir.
Diş Taşı ile Diş Eti Kanaması
Dişin dört bir yanında oluşan plak ve taşlar nedeni ile diş eti çekilir. Diş Eti Uzatma Prosedürü hakkında bu linkten bilgi alabilirsiniz. Diş eti altındaki kemik dokusunda da kayıp başlar. Sorun ilerlemeden, diş eti çekilmeden, kemik erimeden bu sorunun üstesinden gelmek gerekir. Peki ama nasıl Dişleri fırçalıyorum ama hala diş etlerim kanıyor dediğinizi duyar gibiyim. Şimdi size diş çürüğü nedeni ile diş eti kanamasını da anlatıp, diş eti kanaması tedavisi ile ilgili bilgileri vereceğim. Çünkü bana diş eti kanamasını ne durdurur, diş eti kanaması nasıl önlenir, ağız kokusu nasıl geçer diye soruyorsunuz. Ben de size bu yazının sonunda bir soru soracağım ve diş eti kanaması ile ilgili yeterli bilgi aldıysanız sizin diş eti kanaması tedavinizi %50 indirim ile uygulayacağım. Soru şu: Diş eti kanamasının nedeni olmayan aşağıdakilerden hangisidir?
Diş Çürüğü ile Kanama
Kanal tedavisi diş çürüğü ile karşılaştırıldığında ne gibi olumsuzlukları olduğunu kanal tedavisi yazısında belirtmiştim.
Travma ile Kanama
Elimizi veya kafamızı çarptığımız zaman hemen kanamaz. Üzerinde kalın bir deri tabakası vardır çünkü. Ancak diş eti üzerine travma geldiğinde tıplı burun kanaması gibi hemen bol miktarda kanama olduğunu görürüz. Diş eti kanaması tükürük ile birleşince hacim olarak fazla göründüğünden sizi korkutabilir. Merak etmeyin. Diş eti kanaması bir süre sonra duracaktır. Tek yapmanız gereken tükürmemektir. Ne yani kanı yutacak mıyım dediniz yanlış duymadım değil mi? Yutmayın ama tükürmeyin de. Bırakın salya olarak aksın. Elinize alacağınız bir peçete yardımı ile akan tükürük ve kanı silebilirsiniz. Ancak tamponu sıkıca ısırmayı ihmal etmeyin. Bütün kanamalarda olduğu gibi diş eti kanamasını durdurmak için de kanayan bölgenin üzerine sıkı bir tampon yapmak gerekir. Ağzınızda tamponu 10-20 dakika sıktığınızda kanamanın büyük oranda geçtiğini göreceksiniz. Hayati tehlikeye sahip kanamalar fışkırma, solunum yolunu tıkama vaya doku içerisine kanama gibi durumlarda söz konusudur. Ancak sızıntı şeklinde olsa da diş eti kanaması 24 saatten fazla sürüyor ise diş hekiminize gitmeniz gerekiyor demektir.
Şimdi aşağıdaki sorunun cevabını da yorum bölümüne alayım lütfen.
Kalıtımsal Diş Eti Hastalığı
Bunu bir miras olarak düşünebilirsiniz. Ama kötü bir miras bu. Tıpkı gözlüklü anne babadan gözlüklü çocuklar olması veya saç dökülmesi sorununu aileden almak gibi düşünebilirsiniz. Soya çekim diş sağlığı için de önemli bir yüzde ile etkili olabilmektir. Herediter diş eti hastalığı olarak isimlendirilen böyle bir duruma maruz kaldığınızı düşünüyor iseniz diş bakımınızı daha düzenli, doğru yapmalı ve diş hekimi ile daha sık görüşmelisiniz. Diş eti sağlığı yapılacak iyi bakım ile korunabilir. Hatalar yapıldığında ise bir anda dişlerinizin sallanmaya başladığını ve 40-50 li yaşlarda dişleri kaybettiğinizi görebilirsiniz. Rejeneratif işlemler ile diş eti sağlığını korumak mümkün olabilir.
Bu yazıda; diş eti kanaması tedavisi, diş eti kanamasında ilaç kullanımı, diş eti kanamasını ne durdurur, diş eti kanaması nasıl önlenir, diş eti kanaması ağız kokusu yapar mı sorularının cevabını verdiğim bu yazı ile ilgili yorum bölümüne fikirlerinizi yazabilirsiniz.
Diş Eti Kanaması Tedavisi
Diş eti tedavisinde esas olan etkenin ortadan kaldırmaktır. Bakteri plağı erken dönemde diş fırçası ile uzaklaştırılabilir. Ancak uzun dönemli, yani beklediği zaman sertleşen bakteri plağı diş taşını oluşturur. Sertleşen diş taşı ne kadar fırçalanırsa fırçalansın, bunu dişler üzerinde uzaklaştırma mümkün olmaz. Diş fırçalama ile çıkarılamayan diş taşları ancak diş hekimi kliniğinde profesyonel diş taşı temizliği işlemi ile uzaklaştırılabilir.
Diş doktoru kavitron adı verilen titreşimli ve su püskürten cihaz ile diş yüzeyindeki diş taşlarına uzaklaştırır.Diş üzerinde biriken diş taşları iyi temizlendikten sonra, kök yüzeyi düzleştirme işlemi yapılır. 1 basamak periodontal tedavi olarak adlandırılan bu işlem gerekli ise lokal anestezi ile yapılır. İşlem doğru uygulandığında diş eti kanaması %90 oranında geçecektir. Birkaç hafta içerisinde kanaması geçmeyen % 10 hasta için ileri periodontal cerrahi işlemler gerekir. Bu konu hakkında bilgi almak isterseniz www.dis-eti.com ziyaret edebilirsiniz.