Estetik Diş Kaplama

İmplant Yapım Aşamaları

İmplant yapım aşamaları hakkında bilgi vereceğim bu yazıya başlamadan önce implant ile ilgili genel birkaç bilgi vermek isterim Diyen diş hekimi Sertaç Kızılkaya şunları söyledi. İmplant tedavisine vidalı diş, çivili diş artık ne derseniz deyin her geçen gün yaygınlaşmakta. İmplant sözcüğü Latince ” in = içerisine , içerisinde ” ve ” planto = ekm, yerleştirme , gömme ” anlamına gelen sözcüklerin bileşiminden oluşmuştur. Bundan 20-30 yıl önce kullanılmaya başlanan bir tedavi yöntemidir. Günümüzde artık diş eksiklikleri için öncelikli olarak tavsiye edilen bir uygulama halini almıştır. Diş kökünü taklit eden titanyum vidalar sayesinde eksik diş boşlukları tamamlanabilmektedir.

Geleneksel diş köprüleri nde boşluğun her iki yanındaki dişlerin kesilmesi ile yapılan kaplamalar artık yerine implant uygulamalarına bırakmaktadır. Diğer taraftan ağzında hiç diş olmayan hastalar için implant tedavisi çok iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Tam dişsiz ağızları Neredeyse kendi dişi varmış gibi çiğneyebilir hale getiren implant tedavisi hakkında bilgiler verelim.

İmplant Uygulaması

İmplant vakanın durumuna ve ağız yapısına göre çeşitli cerrahi yaklaşımlarla ağız içine yerleştirilebilir. Bunlar;

İki aşamalı cerrahi implant uygulaması
Tek aşamalı cerrahi implant uygulaması
Çekim boşluğuna implant uygulanması
Flepsiz implant uygulaması
Split osteotomiyle implant uygulaması. Şeklinde gruplandırılabilir.

İki aşamalı cerrahi implant uygulaması;

Anestezi sonrası özel kesilerle implant yapılacak kemik bölgesi açığa çıkarılır. İmplant çene kemiğine yerleştirilir, daha sonra diş eti implantı tamamen örtecek şekilde kapatılır ve implantla kemik yüzeyinin bağlantı kurması için 2-6 ay arasında değişen sürelerde beklenilir ve sonrasında implantın üst yapısı yanı protez yapımı aşamasına geçilir.

Tek Aşamalı İmplant Uygulaması;

İmplant yerleştirildikten sonra diş eti ile tamamen örtülmez bir kısmı gözükür halde bırakılır ve sonra çok beklemeden üst yapısının hazırlanma aşamasına geçilebilir. Özel implant türlerinde, enfeksiyonun olmadığı kemik miktarının fazlasıyla yerli olduğu kritik olmayan vakalarda tercih edilir.

Çekim Boşluğuna İmplant Uygulaması;

Bazı vakalarda gerekli şartlar uygunsa bir diş çekilir çekilmez yerine implant yerleştirilebilir. Bu sayede hasta hem çekim hem de implant için ayrı ayrı stres yaşamadan tek seferde dişsizlik sorunundan kurtulabilir. Estetik ve fonksiyon olarak uzun süre problem yaşamaz. Belli durumlarda uygulanabilir. Diğer türlü genelde çene cerrahı çekim sonrası implantı uygulamadan önce 2-3 ay gibi bir süre beklemeyi tercih eder.

Flepsiz implant uygulaması; Yine bazı durumlarda implant boyutları ve diş etinin durumuna göre cerrahi olarak diş etine herhangi bir kesi yapılmadan direkt diş eti üzerinden implant yerleştirilmesi mümkün olabilmektedir. Bu sayede hastaya ilave bir yara oluşturulmamış olur.

Bu kadar ayrıntılı bilgiden sonra diş implantları hakkında sık merak edilen konuları soru cevap şeklinde özetlersek sanırım hastalarımız için daha faydalı olacaktır;

Diş İmplantı

İlk defa 1952 yılında Branemark tarafından tanımlanmış daha çok titanyumdan üretilen. Diş kemiğine yerleştirilip eksik dişin hem kökünü hem kron kısmını taklit eden diş protezlerine verilen genel isimdir.

İmplant Kimler Tarafından Yapılır;

Daha çok Ağız Diş Çene Cerrahisi uzmanları tarafından yapılsa da. Günümüzde  genel diş hekimlerince  rahatlıkla uygulanmaktadır.

Diş İmplantlarının Başarı Oranı;

Doğru teşhis, doğru cerrahi uygulama ve doğru protez planlaması ile birlikte başarısı %98 lere varmaktadır.

Dental İmplant Uygulaması Çok Ağrılımıdır?

Diş çekim kadar düşünülebilir. Operasyon sonrası ekstra bir komplikasyon gelişmez ise hastanın konforu birkaç gün bozulmaktadır.

Dental İmplant Uygulamasının Prosedürleri Nelerdir?

İlk önce ağız içi  ve radyolojik olarak muayene edilir, hasta istekleri de dikkate alınarak implat tipi ve miktarı tespit edilir. Cerrahi olarak implant yerleştirilir. Sonra 2-3 ay beklenip protez kısmı yapılır. Beklemesiz implantlar da mevcuttur ama uygun şartların oluşması gerekir.

İmplantlar Kaç Liradır? Vidalı Diş Fiyatları?

Bunun fiyatını ancak ayrıntılı bir muayeneden sonra diş hekimiz belirtebilir. İmplant fiyatı, implantın markasına, sayısına, üzerine yapılacak protezin tipine göre çok çeşitlilik gösterebilir. Telefonla ya da internet üzerinde sağlıklı bir fiyat bilgisi almanız mümkün değildir.  O yüzden implant yaptırmak istiyorsanız diş hekiminize muayene olmalısınız.

İmplant Ömrü Ne Kadardır?

Uygun yapılmış ve planlanmış bir implantı uzun yıllar sorunsuzca kullanabilirsiniz. Ama bazı durumlarda implantlar yerleştirildikten kısa bir süre sonra kaybedilebilmektedir. Bunun yanlış kuvvet dağılımından, sistemik rahatsızlıklara, ağız içi enfeksiyonlara, implantın yapısına kadar bir çok farklı nedeni olabilir.

Hiç Dişim Yok. Komple İmplant Yapılabilir mi?

Tamamen dişsiz vakalarda da implant mümkündür. Hastanın yaşı ve kemik seviyesi uygunsa sabit çıkmayan köprü tarzı protezler yapılabileceği gibi implantın tutuculuğunu arttırdığı takıp çıkarılabilen hareketli tarzda protezler de yapılabilmektedir.

Ortodontik Tedavi Esnasında İmplant Yapılır mı?

Genelde implant yapımı için ortodontik tedavinin bitmesi beklenir. Ortodonti uzmanı implant yapılacak boşlukları  ve çevre dişlerin konumlarını ortodontik tedavi ile ayarladıktan sonra implant yapılması mümkün hale gelir.

Diş Etlerim Hasta, Dişerim Sallanıyor İmplant Yapılır mı?

Diş eti hastalıkları implantta başarısızlık nedenlerinden biridir. Sallanan dişler gerekli görüldüğünde çekilip diş eti hastalıkları kontrol altına alındıktan sonra implant yapılması mümkündür.

Detaylı Bilgi ve Randevu İçin

Diş Beyazlatma
Diş İmplantları
Zirkonyum Dişler
Gülüş Tasarımı

Exit mobile version