Yirmilik Diş Apsesesi ve Çekimi
Sayfa İçeriği
Yirmilik Diş Nedir?
18 yaşından sonra çıkan ve problemleri ile ünlü dişlerdir yirmilik dişler. Gençler arasında efsaneleri konuşulur. Gömük olmaları, eğri olmaları ve yirmilik diş apseleri ile ünlüdürler. Ağızda dört tane yirmilik diş vardır. Bazı kişilerde yirmi yaş dişleri hiç oluşmayabilir. Bazen de bir veya iki tane yirmilik diş eksik olabilir. En iyisi de hiç yirmi yaş dişi olmamasıdır. Neden mi? Çünkü genellikle yer bulamadıkları için çıkamazlar. yirmilik diş hangisi diye merak ediyorsanız ön orta dişinizden geriye doğru saymaya başlayın. 8. diş yirmilik dişinizdir. Genelde 7. diş rahatlıkla sayılabilir. Son diş ya eğri ya gömük yada çok geride olduğu için sayamayabilirsiniz.
Sorunları:
- Apse
- Çürük
- Ağrı
olarak karşımıza çıkar. Şimdi sıra ile bunların belirtilerini ve çözümlerini anlatayım size.
Yirmilik Diş Apsesi
Arka bölgede yer bulamadığı için
Yirmilik Diş Çürümesi
Arka dişlerin zor temizlenmesi normaldir. İyi temizlenemediğinde de diş çürür. Eğri olan yirmilik diş daha kolay çürür. Diş eti altına giren yiyecek artıkları koku da yapar. Ağız kokusu hissediyorsanız mutlaka yirmilik diş kontrolü olmalısınız.
Yirmilik Diş Ağrısı
Ağrılı yirmi yaş dişleri çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Belki de yirmilik dişleriniz çarpık, ağzınıza tam olarak oturmamış ya da dişlerinizin çevresinde enfeksiyona neden olmuş olabilir. Sebep ne olursa olsun, ağrılı yirmilik dişleri genel ağız sağlığınızı gerçekten etkileyebilir ve derhal tedavi edilmelidir.
Bilgelik diş ağrısı bazen hiçbir zaman, hiçbir uyarı olmadan gece boyunca patlayan, ortaya çıkabilir. Öte yandan, bilgelik diş ağrısı da yavaş ve kademeli olarak ortaya çıkabilir ve omuz silkebilir veya belki başka bir şeyle karıştırılabilir.
Bilgelik diş ağrısı yaşayabileceğinizi düşünüyorsanız, önemli bir ilk adım diş hekiminizi görmek için randevu almaktır. Alanı değerlendirebilir, gerekli röntgenleri alabilir ve ağrınızın gerçekten de bilgelik diş ağrısı olup olmadığını belirleyebilir.
Evde Yirmilik Diş Ağrısı Dindirmeye Faydalı Olabilecekler
Gömülü yirmi yaş dişleri ağrıya, ağrılığa ve hassasiyete neden olabilir. Sonuçta, bilgelik dişlerini çıkarmak bu sorunların çözülmesine yardımcı olabilir.
Bu arada, birkaç reçetesiz tıbbi tedavi ve doğal ev ilaçları mevcut.
1. Uyuşturma jeli
Uyuşmuş bir diş jeli, diş etlerinde hissi azaltmaya yardımcı olabilir ve ağrıyı azaltabilir. Bu jeller tezgahın üzerinden veya çevrimiçi olarak temin edilebilir ve aktif bileşen benzokain içerir.
Çoğu diş jeli, gün boyunca doğrudan etkilenen diş etlerine uygulanabilir. Ancak, bir kişinin ürüne dahil olan talimatları izlemesi önemlidir. Ayrıca, benzokain için alerjik olmak mümkündür.
2. İbuprofen
İbuprofen, iltihabı azaltmaya yardımcı olan reçetesiz satılan bir ağrı kesici ilaçtır .
Paketin üzerine önerilen dozu almak rahatsızlığı gidermeye yardımcı olabilir. Ayrıca, bilgelik diş gelişimi ile ilgili diş etlerinin iltihabı azaltabilir.
İbuprofen veya diğer NSAID’ler (steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar), bir kişi tedavi için diş hekimi görene kadar etkili ağrı yönetimi olabilir.
3. Buz torbası
Çeneye bir buz torbası uygulanması iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir ve bu da ağrıyı hafifletebilir. Buz kullanmanın da uyuşturma etkisi olabilir.
Bir kişi, etrafında bir çay havluyla bir buz torbasını çenesine karşı 15 dakika kadar tutmayı deneyebilir.
Buz paketi ağrı kesilinceye kadar 15 dakikalık aralarla ve üzerine uygulanabilir.
4. Tuzlu su durulama
Gargara ve ağzını tuzlu su ile durulama kadın.
Ağzınızı günde birkaç kez tuzlu suyla durulamak, ağrı gibi semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.
Tuzlu su doğal dezenfektan özelliklere sahiptir. Bir çalışmada 2010 tuzlu su ile gargara bakterileri azaltmaya yardımcı olabilir göstermiştir.Bazen, bilgelik dişlerinin etrafındaki kırık diş etlerinde bakteri birikmesi ağrıya neden olabilir. Bu nedenle, tuzlu su ile durulama, enfeksiyonun tedavisine yardımcı olabilir ve rahatsızlığı azaltabilir. Tuzlu suyun durulanması için, bir kişi birkaç yemek kaşığı tuz bir bardak taze kaynatılmış suya çözülebilir. Su hafifçe soğuduğunda, birkaç dakika boyunca ağzın etrafında döndürülebilir, sonra tükürülebilir. Bir kişi, günde iki veya üç kez ya da ağrı azalmaya başlayana kadar ağzını tuzlu su ile çalkalamak isteyebilir.
5. Karanfil
Yirmilik diş ağrısını hafifletmek için karanfilin etkinliği üzerine yapılan araştırmalar olumludur. Karanfilin uyuşturma etkisi sayesinde bir topikal ağrı kesici olarak kullanılması yaygındır. Diş ağrısı dindirmek için bir karanfil veya karanfil yağı kullanabilir.
Eğer bütün bir karanfil kullanılıyorsa:
karanfili ağrıya neden olan dişin üzerine yerleştirin, acı azalıncaya kadar orada bırakın ve tükürün. Bu ilacı karanfil yağı kullanarak deneyebilirsiniz.
- pamuğa birkaç karanfil yağı damlatın
- pamuğu dişi üzerine yerleştirin
- ağrı azalıncaya kadar yerine tut ve sonra onu çıkar.
Hem karanfil yağı hem de bütün karanfiller satın alınabilir.
6. Soğan
Soğan anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Soğanın bu avantajları şişmeyi azaltmaya yardımcı olabileceği ve bakteriyel enfeksiyonlarla savaşabileceği anlamına gelir.
- Soğan kes
- Ağrının olduğu taraftaki soğanı çiğne
- Acı azalıncaya ve soğanı tükürene kadar birkaç dakika çiğnemeye devam edin
Bu işlem, soğan suyunun diş etine girmesini sağlar, böylece enflamasyonu ve bakterileri azaltabilir.
7. Çay poşetleri
Bir bardak bitkisel çay çay poşeti. Çay poşetleri sadece tamamen soğuduğunda ağzına yerleştirilmelidir.Bu, çay poşetlerinin şişmeyi azaltmaya ve bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir.
Çay poşetlerini ev yapımı ilaç olarak kullanmak için, kişi bir bardak çay yapmalı ve çay poşeti içinde kalan çay dolabını buzdolabına koymalıdır. Çay soğuduktan sonra, çay poşeti çıkarılabilir ve ağrının içine ağrının bulunduğu yere yerleştirilebilir. Soğuk bazen ağrıyı arttırabilir bu nednele dikkatli olmak gerekir.
Yirmilik Diş Çekimi